Психоневротични състояния

Психични разстройства, при които субектът има смущения в системите за когнитивна, физиологична и поведенческа реакция на вътрешни и външни стимули, но без съществена промяна на неговата възприемчивост и оценка за измеренията на реалността.

Какво е психика?

Психика – „умът в неговата цялост, разграничен от физическия организъм” (VandenBos, 2015, 852). Tова разграничаване е условно, защото “психиката не може да се отдели от тялото“ (Тейлър и Вайдия, 2022, 70) и защото „материалният субстрат“ на психиката е дейността на мозъка, а нервната система е носител на неврофизиологичните и психичните процеси на организма (Мечков, 1993). Психичните процеси „не са по-малко невролологични от хомеостатичните функции на човешката нервна система“ (Тейлър и Вайдия, 2022, 72).

В невронауката една от първите водещи идеи е, че невронът е структурна и функционална единица на нервната система. По-нови мултиневронни методи за запис разкриват, че ансамбли от неврони, а не отделни клетки, могат да образуват физиологични единици и да генерират възникващи функционални свойства и състояния. Очаква се моделите на невронните мрежи да помогнат да се разбере „как работят невронните вериги, как генерират поведение или психични състояния и как тяхната дисфункция води до психични или неврологични заболявания“ (Yuste, 2015, 7).

Графична метафора за невронни мрежи

Психoневротични състояния

Психично разстройство е всяко психично състояние, което се характеризира с клинично значими промени в здравословното състояние на човека. Изразява се като “забележими когнитивни и емоционални смущения, необичайно поведение, нарушено функциониране или комбинация от тях” (VandenBos, 2015, 639). Психичните разстройства се класифицират отделно от неврологичните разстройства, от намалената способност за учене и от разстройствата на интелектуалното развитие (Рей, 2019).

Психоневротичните състояния (психоневрози) са вид психични разстройства, при които субектът има смущения в системите за когнитивна, физиологична и поведенческа реакция на вътрешни и външни стимули, но без съществена промяна на неговата възприемчивост и оценка за измеренията на реалността. По тези характеристики психоневротичните състояния се различават от психотичните състояния (психози), които са умерени до тежки психични разстройства.
Психотичните състояния водят до дезорганизация на личността, социална дезадаптация, влошена възприемчивост или загуба на контакт с реалността.

Справяне с психоневротични състояния

Повечето психоневротични състояния се характеризират със значителна тревожност или с други тревожни емоционални симптоми, предизвикани от психологически фактори, например от прекомерен стрес (стресът е един от основните отключващи фактори и за болести на нервната система). Тежките психоневротични състояния може да бъдат много сериозни заболявания, нарушаващи възприятието на човека за реалността, като например депресивните разстройства.
Психоневротичните състояния, ако не са много тежки, се повлияват добре от специална психотерапия или от хипнотерапия. Психоневротичните разстройства изискват медикаментозно лечение, но може да се съчетават с някои от изброените подходи.

Препоръчвам да прочетете по темата:
  • Д-р Дейвид Бърнс (2010). Да се чувстваш добре. Издателство: Изток-Запад.
  • Денис Грийнбъргър, Кристин Падески (2018). Мисълта определя настроението. Издателство: Изток-Запад.
  • Д-р Лиса Ранкин (2019). Победа на ума над медицината. Издателство: Гнездото.
  • Едмънд Борн (2021). Наръчник за работа с тревожността и фобиите. Издателство: Изток-Запад.

Психоневротичните състояния

Тревожност
Депресивни настроения

Започни сега своята промяна!
Бърза Трансформираща Терапия

Има интересен, лесен и вълнуващ начин да разбереш какво и защо те спира да създаваш и да живееш живота, за който мечтаеш. За да научиш повече, запази своя час за консултация още сега.